Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Betrouwbare Wangen pomp bij verwerking van citrusschillen

woensdag 30 maart 2022
PeelPioneers noemt zich dé schillenboer van de 21e eeuw. Het circulaire foodtechbedrijf werkt vanuit een passie voor pionieren. Dat het proces heel wat van een pomp vraagt en advies daarbij goed van pas komt, blijkt uit de praktijk. In Distrimex Pompen & Service heeft PeelPioneers een betrouwbare partner gevonden.

Betrouwbare partner
Van Stempvoort, samen met zijn team ook verantwoordelijk voor de nieuwbouw kwam toevallig in contact met Distrimex Pompen & Service BV. Een pomptechnisch adviseur van dat bedrijf gaf tekst en uitleg en nodigde de schillenverwerker uit in de werkplaats van Distrimex. Het gesprek kwam op het vervangen van statoren. Al de daar geuite tips en aanwijzingen overtuigden PeelPioneers van de kennis van de pompleverancier. Naast servicegerichtheid en persoonlijk contact sprak de betrouwbaarheid en de filosofie ‘leveren wat je belooft’ erg aan.
Inmiddels nam PeelPioneers al diverse Wangen verdringerpompen en pomp toebehoren met volle tevredenheid af. Bovendien ervaart het dat de pompleverancier snel en adequaat reageert bij vragen.

Citrusschillen
In Europa verspillen bedrijven jaarlijks meer dan 5.000.000 ton citrusschillen. Het grootste deel van de schil gaat naar de verbrandingsovens of naar een vergister. Niet echt goed voor de CO2-reductie en het betekent bovendien verwoesting van de hulpbronnen van de schil.
PeelPioneers bedacht een aantal jaren geleden dat dat anders moest kunnen. Het begon met een testlijn in een oude hal in het Amsterdamse Havengebied. In 2018 verplaatste het proces zich naar Son waar sinds 2021 onder invloed van de populariteit een industrialisering van het proces plaatsvindt.

Lokale productie
Inmiddels mag het bedrijf zich de grootste schillenfabriek van Europa noemen en draagt het bij aan een duurzame wereld.
Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers: “Wij zijn de eerste producent van grondstoffen uit citrusschillen in Noordwest-Europa. Hiermee spelen we in op de groeiende behoeftes van onze Noordwest-Europese afnemers. Zij streven naar lokale productie van hoogwaardige voedselingrediënten en onafhankelijkheid van seizoensgebonden sinaasappelen. Maar hier produceren vermindert ook het transport van buiten Europa. Een mooie CO2-reductie dus.”

Voor food en non-food
Het bedrijf zamelt schillen in bij supermarkten, horeca en hotels. Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers: "Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen. Wij maken voedsel van voedsel, waarbij de volledig binnenkomende stroom behouden blijft in de levensmiddelenketen.”
Op dit moment maken ze sinaasappelolie en grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil voor bijvoorbeeld bier, limonade en bonbons. Maar ook non-food producten als schoonmaakmiddelen en cosmetica bevatten de output van de schillenlijn. In een eigen lab loopt constant onderzoek naar het steeds beter verwaarden van de schillen.  
 
Hygiëne-eisen
Peter Ouwens, accountmanager bij Distrimex haakt aan en legt uit dat de foodsector wel een specifieke aanpak vereist. “Denk maar aan hygiënisch werken, EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group), CIP (Cleaning In Place) en SIP (Sterilizing In Place). Voor het verpompen van de citrusschillen, de zogenaamde transferpompen selecteerden we daarom roestvast stalen wormverdringerpompen van Wangen. Vooral continuïteit van het productieproces gaf de doorslag. Dat garanderen we met pompselectie op lage toerentallen en bewaking van de statoren met PT100-elementen in combinatie met de juiste niveausensoren.”
De Wangen excentrische wormverdringerpomp met trechterbak en invoervijzel leent zich voor het betrouwbaar verpompen van visceuze media als slib, slurry en pasta's. De KL-R wormpomp kan grote afstanden en hoogteverschillen overbruggen. Naast roestvaststaal levert de fabrikant hem ook in stalen uitvoering. En het vrijwel ontbreken van ‘dode’ ruimtes maakt de pomp geschikt voor de voedings-, farmaceutische en cosmetische industrie. De snelle reinigbaarheid en het verpompen zonder schade dragen daar nog eens extra aan bij.

Specs Wangen wormverdringerpompen:
Een compacte bouwwijze en eenvoudige montage;
Geen uitlijnproblemen tussen pomp en aandrijving;
Langere levensduur van zowel de pomp als de aandrijving;
Lage onderhoudskosten en zeer robuuste constructie;
Met kardankoppeling zeer geschikt voor continue bedrijf en hoge belasting;
Minder slijtage in de pomp door constante vloeistofsnelheid.

Atex en CIP-pen
De pompen voor transport van IPA Fibers richting de decanter en een IPA Pastamix voor circulatie moesten aan Atex voldoen en meegaan in het CIP-proces. Hiervoor selecteerde de leverancier de hygiënische, roestvaststalen schroefspindelpompen van Wangen.
Deze schroefspindelpompen kunnen een hoog toerentalbereik aan en lenen zich dus voor CIP-pen. In feite krijgt de gebruiker dus twee pompen in een: productpomp en CIP-procespomp.
Deze Twin NG schroefspindelpompen zijn speciaal ontworpen voor de farmaceutische-, cosmetische-, chemische- en voedingsmiddelenindustrie. De pompen voldoen aan de hoogste hygiënische eisen en indien gewenst aan EHEDG of 3A richtlijnen. Het eenvoudige onderhoud voorkomt lange stilstand van het bedrijfsproces, aldus de leverancier.

Specs Wangen schroefspindelpompen:
De Twin NG schroefspindelpompen verpompen lage tot zeer hoogviskeuze, vluchtige, gasvormige en kwetsbare producten. Voor speciale producten kan de schroefspindelpomp worden gekoeld of verwarmd.
CIP (Cleaning In Place) en SIP (Sterilisation In Place) reiniging;
Hogere piekdruk en capaciteit haalbaar;
Eenvoudige vervanging spindels en seal cartridge;
Geen spindelhersynchronisatie;
Opnieuw uitlijnen van koppeling overbodig bij drive-flensuitvoeringen.
Handgrepen voor eenvoudige de- en montage.
Aan het laden
Aan het laden