Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

Blog | Verpompen van hete vloeistoffen

vrijdag 5 juli 2024
Wij delen regelmatig kennis over pompen, pomptechniek en pompsystemen. PompNL heeft ons gevraagd om uitleg te geven over het verpompen van heet water.  

Bij het verpompen van water met een hoge temperatuur zijn er een aantal aandachtspunten die je in acht moet nemen. Om de informatie praktijkgericht te houden, blijven we bij de hoofdlijnen:

  • De relatie tussen druk en temperatuur.
  • Correctie van de pompkarakteristiek NPSHr.
  • Tips over materiaalkeuzes voor de selectie van een pomp.

De relatie tussen druk en temperatuur

Het ontwerp van centrifugaalpompen richt zich op het verpompen van vloeistof en niet van damp! Elke vloeistof gaat bij een bepaalde temperatuur over in damp. We noemen dat het kookpunt en dat hangt af van de heersende druk boven de vloeistof. Op zeeniveau ligt de atmosferische druk gemiddeld op 1 bar en water zal dan bij een temperatuur van 100 °C in damp overgaan.
Gaat de druk boven de vloeistof omlaag, dan zal het kookpunt ook dalen. Evenzo zal bij een hogere druk de verdamping pas bij een hogere temperatuur beginnen. Zo gaat bijvoorbeeld water verdampen bij 120 °C als er een druk heerst van 2 bar.

*Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bij het verpompen van hete vloeistoffen speelt druk dus een belangrijke rol. Door simpelweg de druk te verhogen, kunnen we het medium vloeibaar houden. In de Vapor-pressur-for-watergrafiek lees je op de horizontale as de kookpunten van water in relatie tot de verschillende drukken op de verticale as.

Correctie van de pompkarakteristiek NPSHr

Elke centrifugaalpomp werkt met een NPSHr-curve waarin je de druk aan de zuigzijde van de pomp afleest om cavitatievrij te kunnen draaien. BBA Pumps, het zusterbedrijf van Distrimex en tevens pompenfabrikant, test de NPSHr met water van circa 20 °C. Afhankelijk van de capaciteit beschikt de pomp dan over een bepaalde zuighoogte. Belangrijk om te weten: bij een andere vloeistoftemperatuur wijzigt de NPSHr-curve.

*Tekst gaat verder onder de afbeelding.


Dit hangt ook weer samen met druk. In de praktijk komt het hierop neer: de beschikbare zuighoogte neemt snel af bij het verpompen van water met een temperatuur boven 45 °C. En vanaf 80 °C is aanzuigen zelfs praktisch uitgesloten. De pomp heeft dan voordruk nodig! Met de grafiek correction NPSHr curve kun je eenvoudig bepalen hoe de standaard pompcurve meebeweegt bij watertemperaturen tot 120 °C.

Tips over materiaalkeuzes voor de selectie van een pomp

Centrifugaalpompen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zoals:

  • gietijzer;
  • brons;
  • roestvast staal; of
  • een combinatie daarvan.

Afhankelijk van de te verpompen vloeistof bepaal je de juiste materiaalconfiguratie. Ieder materiaal heeft zijn eigen uitzettingscoëfficiënt en bij hogere temperaturen neemt het materiaalvolume toe. Door uitzetting kan schade ontstaan aan pomponderdelen die over een minimale spelingsruimte beschikken. Voor het verpompen van zoet, heet water volstaat een gietijzeren pomp.

Daarnaast beveelt de pompfabrikant aan de pomphuispakkingen en de elastomeren van de asafdichting te controleren op hittebestendigheid bij hogere vloeistoftemperaturen. Veel centrifugaalpompen zijn uitgevoerd met nitril rubber (NBR) en dat materiaal leent zich niet voor temperaturen boven 80 °C. Dan kun je betere kiezen voor afdichtingsmateriaal van PTFE. Dat is beter tegen hoge temperaturen bestand.

Voor de lagerstoel van de pomp geldt dat de lagers oliegesmeerd moeten zijn. Ook moet de juiste olieviscositeit worden gebruikt. Gebruik van standaarddompelpompen of direct gekoppelde pompen raadt de fabrikant af voor vloeistoffen boven 45 °C.

Heb je interesse in andere watersamenstellingen zoals vuilwater, rioolwater of iets over pH ga dan naar Pompen kennisbank | Distrimex Pompen & Service.  
Aan het laden
Aan het laden