Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

De eerste Cornell zelfaanzuigende pomp in Nederland aan boord van de Yerseke 84

zondag 12 juli 2020
Yerseke - al vanaf de 15e eeuw een echt vissersdorp waar je het leven van de visserij proeft en beleeft. De mossel- en oestervangst is hier een belangrijke bron van inkomsten en speelt een grote rol op nationaal gebied. Potappel Techniek – een lokaal bedrijf gespecialiseerd in pompen en pompsystemen – heeft onlangs aan boord van de YE-84 een Cornell 4STX geïnstalleerd voor het wegpompen van lenswater uit 3 verschillende ruimen. Extra spannend, want we hadden nog niet eerder een zelfaanzuigende pomp van Cornell toegepast in Nederland.

De uitdaging

De uitdaging zat vooral in het bestaande leidingsysteem aan boord van de kotter; lange stukken zuigleiding met haakse bochten en daartegenover staat maar een kort stukje afvoerleiding. “Dit is pomp technisch altijd lastig” zegt Wouter Potappel, eigenaar van Potappel Techniek. “Dan hadden we hier nog het probleem dat aan het einde van de pompcyclus alleen nog maar lucht aangezogen wordt”. De schipper, Dick Moerland, vertelt dat ze al meerder pompen hebben geprobeerd maar altijd weer hetzelfde probleem tegenkwamen. De mechanical seal gaat snel stuk. “we hebben zelfs meegemaakt dat we maar één dag konden draaien op de asafdichting” zegt Dick.

Een aantal belangrijke details om rekening mee te houden met de pompselectie waren:
  • De pomp moet goede aanzuigcapaciteiten hebben en niet gevoelig zijn voor cavitatie;
  • De pomp moet zelfs kortstondig droog kunnen draaien;
  • Het water in de Oosterschelde is zout en uiteraard kan er wel eens wat vuil mee komen;
  • De capaciteit is ondergeschikt, circa 100m3/uur is meer dan genoeg.

De oplossing

Het Amerikaanse merk Cornell Pumps heeft in 2013 een serie zelfaanzuigende pompen op de markt gebracht. In Nederland hadden we daar tot nu toe nog geen aandacht aan besteed, maar voor deze toepassing brachten de specifieke kenmerken van de Cornell 4STX uitkomst. Het grote, en geheel van nodulair gietijzeren pomphuis, zorgt ervoor dat aanzuigen geen zorg is, ook een mengsel van lucht en water is hierdoor geen punt. Voor de asafdichting gebruikt Cornell het bekende Cycloseal® systeem, hierdoor is de pomp goed bestand tegen droogdraaien en het zoute water van de Oosterschelde.

Het resultaat

Het resultaat is op papier lastig uit te leggen, dus we hebben er maar een video van gemaakt en op youtube gezet zodat iedereen kan zien en horen hoe rustig de pomp draait. Geen cavitatiegeluid en geen trillingen, aldus een tevreden schipper die weer zorgeloos op de oestervangst kan! “De pomp draait enorm rustig, je hoort hem niet zoals de andere pompen die we hebben geprobeerd”. “De Cornell geeft veel water ook al staat er maar een klein elektromotortje achter, het ruim is zo leeg!”

Distrimex Pompen & Service heeft inmiddels de beslissing genomen de STX serie op te nemen in het assortiment: “Deze zelfaanzuigende vuilwaterpompen zijn zo breed inzetbaar dat wij er wel markt in zien, Wereldwijd installeren ze deze pompen bijvoorbeeld ook op rioolsystemen”.

Cornell_zelfaanzuiggende_pomp_aan_boord_van_schip
Aan het laden
Aan het laden