Dieselgedreven mobiele pompen
Als fabrikant van dieselgedreven pompen focust BBA Pumps zich op mobiele pompen die worden aangedreven door een dieselmotor. Onze eerste dieselgedreven pomp werd gebouwd in de jaren ’70 en tegenwoordig staan wereldwijd tienduizenden BBA dieselsets te draaien op de meest uiteenlopende toepassingen.
Goed om te weten over diesel pompen
- Voor pompsets met moderne dieselmotoren geldt dat het toepassen van de juiste brandstof van cruciaal belang is, niet alleen tijdens in gebruik maar ook tijdens opslag. Informatie over de vereiste brandstofspecificaties vindt u in de originele gebruikershandleiding van de motorenleverancier. Hierin staan ook belangrijke details vermeld over brandstoftoevoegingen zoals zwavel en FAME (Fatty Acid Methyl Esters).
- Alle pompsets met Hatz en Perkins dieselmotoren zijn goedgekeurd om te draaien op synthetische brandstof conform de EN 15940 norm. Ook het gebruik van gemengde varianten met fossiele brandstof is toegestaan, zolang wordt voldaan aan de EN 590 of EN 15940 normen. Onder synthetische brandstof vallen de producten; GTL, CTL, XTL, BTL, en HVO.
- Op sommige locaties kan het zijn dat uw opdrachtgever een vonkenvanger met certificaat eist. Afhankelijk van het pompmodel is een vonkenvanger optioneel leverbaar of zelfs standaard aanwezig. Zo worden bijvoorbeeld alle Volvo Penta stage V aangedreven BBA pompsets af fabriek geleverd met gecertificeerd vonkenvanger-uitlaatsysteem.
- Een mobiele BBA pomp is altijd curvedekkend, de dieselmotor heeft voldoende motorvermogen beschikbaar voor elk werkpunt in de curve. De pomp en motor kunnen continue vol gas draaien zonder overbelast te raken.
- Open diesels zie je steeds minder vaak. Geluidgedempte pompen in omkasting zijn de nieuwe standaard. Het prijsverschil is klein en de voordelen zijn groot; laag geluidsniveau, optimale veiligheid, goede bescherming tegen de elementen en een hoge inruilwaarde.
- BBA Pumps werkt met variabel toerental motoren, hiermee kunt u op elke klus het juiste pomptoerental instellen. U bespaart brandstof, voorkomt onnodige slijtage en u draagt bij aan een schoner milieu.
- Pompsets gaan pas naar de klant nadat de dieselmotorfabrikant een officiële audit - certified installation - succesvol heeft afgerond. Daarmee zijn alle fabrieksgaranties van kracht en kunt u zorgeloos pompen.
- Voorkom onnodige motorschade en bespaar veel kosten. Respecteer altijd door de motorfabrikant voorgeschreven brandstofeis, filters en onderhoudsintervallen. Voor sommige pompsets die worden aangedreven door een dieselmotor heeft BBA Pumps het DriveOn® principe ontwikkeld. Hiermee wordt de service interval verlengd tot 1500 draaiuren.
- Een kunststof brandstoftank heeft veel minder last van condensvorming dan een stalen tank. Het voordeel is een minimale kans op dieselbacteriën en verontreinigingen in het brandstofsysteem.
- Vrijwel elke mobiele dieselgedreven BBA pomp wordt geleverd met een lekdichte onderbak. Deze voorkomt dat brandstof of olie in het milieu terecht komt tijdens het tanken of het uitvoeren van een servicebeurt.
- Bij moderne elektronisch geregelde dieselmotoren worden veel parameters via het motormanagement aangeboden. Deze informatie kunt u eenvoudig en in meerdere talen uitlezen op het dashboard van de pompset.
- Voor mobiele pompen met een dieselmotor gelden wereldwijd uiteenlopende emissie-eisen. BBA Pumps houdt zich aan de emissiewetgeving en heeft voor elk land een legale pompset beschikbaar.
Stage V in Europa
In Europa moeten dan bijna alle non-road machines voldoen aan Stage V. Daarnaast gaan de eisen in landen als China, India en Rusland ook strenger worden. De belangrijkste eisen voor Stage V motoren zijn:
- Reductie van roetdeeltjes in g/kWh en beperking van het aantal roetdeeltjes
- Stage V geldt voor alle non-road mobiele installaties inclusief binnenvaart schepen en locomotieven, enkele uitzonderingen zijn ATEX motoren en mobiele installaties voor defensie
- Onvermijdelijke toepassing van roetfilters bij motoren tussen 19 en 560 kW
- Alleen Ultra Low Sulfer Diesel brandstof gebruiken
- NOx meting met alarmen en signalering voor SCR en EGR
- Roetdeeltjes meeting met alarmen en foutlog op filtratie
*Bij motorvermogens onder 19 kW en boven 560 kW is het nog niet verplicht om het aantal roetdeeltjes te “tellen” waardoor een DOC/DPF niet per definitie nodig is.
Disclaimer: Ofschoon wij natuurlijk zo compleet mogelijk trachten te zijn, pretenderen we niet volledig te zijn.
U heeft altijd als gebruiker de verplichting uzelf van de toepasbare regels te vergewissen.
