Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

Cool Industries biedt koelinstallaties van de toekomst met Smart Technologie aan

donderdag 11 januari 2024
In 2014 is Cool Industries opgericht door Maarten Wijffelaars. Maarten is gespecialiseerd in koeltechniek en onderscheidt zich door de klantbehoefte zonder voorwaarden voorop te stellen. Zijn aanpak is gericht op de klant; waar zit het probleem, wat is zijn behoefte, waar liggen de uitdagingen en waar zitten de kosten? Maarten gaat aan dezelfde kant van de tafel zitten om tot de juiste oplossing te komen.

Calpeda Plug and Play | Distrimex Pompen & Service
Cool Industries onderscheidt zich in de markt door deze klantgerichte aanpak in combinatie met het productenpallet wat ze kunnen aanbieden. Maarten geeft aan, dat hij altijd werkt vanuit zijn levenskreet: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dit betekent dat je altijd moet veranderen om betere resultaten te behalen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de leveranciers van de koeltorens en dry-coolers. Concurrerende producten op de markt, maar Cool Industries is ze beide gaan aanbieden als een totaaloplossing voor de klant.

In 2017 kwam hier de smart koeltoren bij. Dit is een intelligente besturing met IoT-technologie die de koeltoren bestuurt en monitort op kritische punten zoals druk, trillingen en temperaturen. Deze parameters kun je dan gebruiken om de levensduur van de machine te verlengen en het onderhoudsinterval te verkorten. Uiteindelijk heeft Maarten met een aantal partners ook een platform ontwikkeld waarmee ze verschillende machines online kunnen monitoren, waaronder de geleverde pompen van Distrimex Pompen en Service.  
Dashboard Cool Industries | Distrimex Pompen & Service
White & Green, een producent van sojasappen, benaderde Cool Industries voor een koelinstallatie voor hun nieuwe fabriek in Nederland. Het moederbedrijf, gevestigd in Portugal, zocht een leverancier voor een koeloplossing. Hierbij hoorde ook een pompinstallatie, dankzij eerdere projecten koos Maarten voor Distrimex Pompen & Service.

Cool Industries is eerst gaan kijken welke koeltechniek er toegepast ging worden, droge, natte of adiabatische (hybride) koeling. De focus op duurzaamheid en waterbesparing was een andere belangrijke keuze die werd gemaakt. De adiabatische koeling, in combinatie met de recirculatiepompen van Distrimex Pompen en Service, bood aanzienlijke waterbesparingen en duurzame oplossingen.

De adiabatische koelinstallatie draait 95% van het jaar zonder water. In deze periode kan door de omgevingstemperatuur het medium al gekoeld worden. In het geval van White & Green moet de sojavloeistof verwarmd worden tijdens het productieproces. Door de hele fabriek loopt een koelwaterleidingnetwerk om de verschillende processen te koelen. Het water (Glycol) gaat met 26 °C naar de fabriek toe, daar wordt het gedurende het proces opgewarmd en dan komt het weer terug in de koelinstallatie. De pompen van Distrimex Pompen en Service B.V. zorgen 24/7 voor de flow. Doordat de luchtstroom van de omgevingstemperatuur langs deze vloeistof loopt, wordt de temperatuur verlaagd tot de gewenste temperatuur. Als de omgevingstemperatuur boven de gewenste eindtemperatuur komt wordt de adiabatische werking ingeschakeld. Hiermee kunnen we zeven graden onder buitentemperatuur koelen. Het voordeel van adiabatisch koelen ten opzichte van de koeltoren is dat er nu alleen in de zomermaanden  waterverbruik is. Dit levert al een behoorlijke kostenbesparing voor de gebruiker op.

Koel installatie | Distrimex Pompen en Service 
Het project omvatte drie koelers en twee Calpeda pompen Plug and Play geleverd op een skid, die van essentieel belang zijn tijdens het koelproces. Door een zelfontwikkeld monitoringssysteem met dashboard kan Cool Industries het koelproces continue bewaken en de temperaturen reguleren. Met dit systeem kunnen ze aanwijzingen geven aan de klant en deze pompen op afstand monitoren.

Calpeda | Distrimex Pompen en Service
Maarten is ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om dieper in gesprek te gaan met leveranciers zoals Distrimex Pompen en Service, om zo de juiste oplossingen te vinden voor de specifieke behoeften van zijn klanten.

De toekomstige relatie tussen Cool Industries en Distrimex Pompen & Service wordt gekenmerkt door een streven naar verbetering. Maarten onderstreept de noodzaak van hoogwaardige oplossingen om te kunnen voldoen aan de veeleisende behoeften van zijn klanten en om een sterke marktpositie te behouden. Deze aanpak benadrukt het belang van kwaliteit, expertise en samenwerking in de koeltechnische sector.

Logo Cool Industries | Distrimex Pompen en Service
Aan het laden
Aan het laden