Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Mobiele pompen dragen steentje bij aan droogtebestrijding

donderdag 1 april 2021
Afgelopen zomer was het wederom zeer droog. Met name in het oosten; het droogste deel van Nederland. Langzamerhand struint de Achterhoek af op een Zuid-Frankrijk klimaat. De meeste mensen klinkt dit warme weer als muziek in de oren. Helaas zijn de consequenties ernstig. In de zomer raakt drinkwater op, huizen verzakken en de droogte brengt nadelige gevolgen voor de landbouw. Noodzaak dus om snel een oplossing te vinden. Pompen kunnen zowel bij het bestrijden als voorkomen van droogte van betekenis zijn.

“Voorkomen is beter dan genezen”

Afgelopen zomer heeft Distrimex op verschillende plekken haar pompen ingezet om de droogte te bestrijden en schade te beperken. Om vissterfte tegen te gaan, werden mobiele pompen ingezet om het water in beweging te houden. En om weilanden te besproeien werden door agrariërs massaal beregeningspompen ingezet. Het is duidelijk dat de zomer zich kenmerkt door een watertekort,  maar in de andere seizoenen is er soms juist een overschot. Wat nou als we dit water gebruiken om droogte te voorkomen? In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel zet Henk van Tongeren Water & Techniek onze pompen deze lente in voor het voorkomen van droogte in de landbouw komende zomer.

Mobiele pompen voor vernatting weilanden

Op een aantal weilanden in de omgeving van het Gelderse Varssel zijn ze begonnen met infiltratieproeven. Deze weilanden krijgen tijdens de zomermaanden veel te verduren door de droogte. Dit gebied is namelijk een waterwingebied waardoor er een watertekort is. In samenspraak met betrokken agrariërs en melkveeproefboerderijen worden gedurende twee weken een aantal BA150E mobiele pompen ingezet om een viertal percelen overvloedig te vernatten om de gehele capillaire zone van de grond te verzadigen.

Een stukje dichterbij de oplossing?

De rest van het groeiseizoen vergelijken ze de opbrengsten van deze gedeelten met de niet bevloeide gedeelten. De resultaten zullen uitwijzen of de landbouw op deze manier de zomermaanden een stukje beter doorkomt. De vernatting van de weilanden is het eerste project dat gestart is, maar is op zichzelf staand natuurlijk niet genoeg. Het project is onderdeel van een plan van Waterschap Rijn en IJssel om de droogte in de Achterhoek te verminderen. Zo worden er ook percelen bestrooid met een laagje klei om indroging van de grond tegen te gaan. Als Achterhoeks bedrijf zijn wij trots dat onze pompen een steentje kunnen bijdragen aan het bestrijden van de droogte.

Mobiele pompen droogtebestrijding
Aan het laden
Aan het laden