Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

pH-waarde pomp materiaalkeuze

Inhoud

De pH-waarde is een internationale schaal van 0 tot 14 om de zuurgraad van een vloeistof aan te geven. Deze waarde is een belangrijke factor bij het maken van de juiste pompkeuze. De zuurgraad van de vloeistof is medebepalend voor de corrosie reactie op het materiaal en daarmee de levensduur van de pomp. Andere factoren om rekening mee te houden zijn; temperatuur, zuurstof- en chloridegehalte.
  
In grote lijnen; naarmate de pH-waarde daalt, stijgt de zuurgraad en daarmee ook de corrosie reactie. Hoe hoger de temperatuur of het chloridegehalte van de vloeistof hoe hoger de corrosiesnelheid.

De meest voorkomende pompmaterialen

  • Gietijzer kan worden gebruikt voor vloeistoffen met een pH-waarde van 5,5 tot 14 (mits het chloridegehalte <200 ppm).
  • Aluminiumbrons is corrosiebestendig en zeer geschikt voor het verpompen van zeewater en vloeistoffen met een lage pH-waarde vanaf 4.
  • Roestvast staal 316 is te gebruiken voor de hele pH range van 0 tot 14 (mits het chloridegehalte <500 ppm). 
  • Silicium Carbide heeft een goede chemische weerstand en is geschikt voor zeewater en vloeistoffen met een pH-waarde vanaf 0 tot 14. 

Globaal overzicht materiaalkeuze bij pH-waarde


Advies op maat en veiligheid

Een materiaalkeuze maken voor je pomp op basis van de pH-waarde is geen garantie voor een corrosievrije oplossing. Voor het verpompen van uiteenlopende chemische stoffen hebben wij een materialen compatibel gids beschikbaar. Hiermee kunnen wij nauwkeurig de beste materiaalkeuze voor uw pomp bepalen.

Bovendien zijn er nog andere mogelijkheden om de levensduur van uw pomp te verlengen. Voor vloeistoffen met een hoog chloridegehalte raden wij aan de natte delen van de pomp te voorzien van epoxy coating. De coating laag beschermt de pomp voor een lange periode en verhoogt vaak ook het pomprendement met enkele procenten. Een ander voorbeeld zijn zwembadpompen, die zijn bestand tegen chloorwater middels een kunststof pomphuis.

Veiligheid op nummer 1. Tijdens pomp onderhoud of pomp revisie is het belangrijk dat de monteur goed weet welke pH-waarde er is verpompt. Sterke zuren en basen kunnen brandwonden veroorzaken en inademing van chemische stoffen kan tot irritatie aan de luchtwegen leiden. Laat uw pomp repareren door een erkend servicebedrijf en informeer de monteur van te voren over de verpompte vloeistof.

Neem contact met ons op voor advies op maat.
Aan het laden
Aan het laden