Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Smits Group verpompt digestaat efficiënt en duurzaam

vrijdag 9 juli 2021
Met de komst van nieuwe wettelijke bemestingsnormen en een verkort uitrijseizoen wordt het steeds lastiger om de mest op tijd uit te rijden. Het heen en weer rijden met tanks neemt veel tijd in beslag. Om de mest toch op tijd op het land te krijgen, worden grotere tanks en extra personeel ingezet. De familie Smits zocht in samenwerking met Smits Veldhoven, Bauer importeur voor de beregening, naar een manier om het digestaat efficiënter uit te rijden. Distrimex Pompen & Service vond hiervoor een oplossing; mest ondergronds verpompen bij lange afstanden. Tijd en geld besparend, maar ook vooral beter voor het milieu.

Digestaat ondergronds verpompen

Het indrukwekkende landgoed de Princepeel van de familie Smits bestaat uit meer dan 500 hectare akkerbouwgrond voor meer dan 10 verschillende gewassen. Deze grond wordt gevoed met digestaat uit een eigen biogasinstallatie. Het digestaat wordt gemaakt van meststoffen, akkerbouwproducten en reststoffen uit de voedingsmiddelenindustrie. Met eigen ogen zagen wij hoe het digestaat maar liefst 5 km ondergronds verpompt werd. Gerrit Peters, pompspecialist agrotechniek, vond voor de familie Smits de juiste pomp om deze afstanden te overbruggen. Een Cornell 4NHTB verpompt het digestaat via een eigen ondergronds leidingsysteem vanaf de mestput bij de biogasinstallatie naar de mestcontainers op het omliggende bouwland.
“Waarom kiezen voor een oplossing met hoge kosten en milieubelasting als dit er ook gewoon is.” Gerrit Peters, pompspecialist agrotechniek


Besparing in tijd en geld

De elektrische Cornell mestpomp in veilige en stille omkasting kan op afstand aangezet worden door middel van een sms. Wanneer de mest uitgereden gaat worden, stuur je een sms en wordt de container op het perceel gevuld. Een vlottersysteem signaleert wanneer de tank vol zit of wanneer deze weer bijgevuld moet worden. De pompset schakelt automatisch aan en uit. De chauffeur op het land kan de mest ophalen bij deze container. Het grote voordeel hiervan is dat een combinatie niet meer via de weg heen en weer hoeft te rijden naar een mestopslag. Dit zorgt voor besparing in tijd en geld.

De voordelen voor de familie Smits op een rijtje:  
  • Een tijdsbesparing tot wel 15 min per lading;
  • De uitrij capaciteit wordt tot wel 50% verhoogd per dag;
  • Drie weken minder loonwerkers ingehuurd;
  • Minder slijtage aan banden van tractoren en mesttanks;
  • Minder milieubelasting;
  • Korte terugverdientijd.

Een duurzame oplossing

Naast de besparing in tijd en geld, reduceert deze pompoplossing ook de CO₂-uitstoot. De elektrische pomp wordt namelijk voorzien van eigen groene stroom uit de biogasinstallatie. Veel brandstof wordt bespaard doordat de tractor niet meer van een perceel naar de mestopslag hoeft te rijden. Dat de combinatie niet meer de weg op hoeft, komt ten goede aan de verkeersveiligheid. Overlast voor andere weggebruikers behoort tot het verleden. Bij minder optimale omstandigheden blijven de wegen schoon en ontstaat er geen slipgevaar. Schoonmaken van de weg behoort daarmee ook tot het verleden.

Groen ondernemen

Met deze toepassing wordt het proces dusdanig aangepast dat de impact op de aarde verkleind wordt. Dit past bij de visie van beide bedrijven die streven naar continuïteit en duurzaamheid. Met deze oplossing brengen we ons bedrijf naar een hoger niveau. Door de digestaat met groene stroom elektrisch te verpompen, besparen we gigantisch op transport. Bovendien is het een mooie vermindering van de CO₂-uitstoot.”Aldus Antoon Smits en Geert van Duuren van de Smits Group.
Gerrit Peters vertelt “Bij Distrimex zoeken wij altijd naar manieren om pompen op een duurzame manier in te zetten. Met deze toepassing wordt veel materiaal, tijd en brandstof bespaard. Daarmee minimaliseren we de milieubelasting.” 

Aan het laden
Aan het laden