Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Tips voedingsmiddelen verpompen 


Hoe kan ik product schade voorkomen bij het verpompen van voedingsmiddelen zoals aardappelen, fruit en vis? Een veel gestelde vraag. Wij geven je daarom hieronder een aantal tips om voedingsmiddelen efficiënt en nagenoeg zonder beschadiging te verpompen.
 1. Begin bij de afmetingen van het product
  Aardappelen hebben uiteraard een heel ander formaat dan erwten en kersen zijn niet te vergelijken met snijbonen. Controleer de maximale afmetingen van het te verpompen product en selecteer dan een pomp met een grotere vrije doorlaat.

 2. Hoe gevoelig is het product voor beschadiging
  Noten en schelpdieren zijn veel minder gevoelig voor beschadiging dan aardbeien en champignons. Houd in gedachten, hoe meer proceswater je toevoegt hoe lager de kans op productbeschadiging.

 3. Houd het pomptoerental zo laag mogelijk
  Door de juiste leidingdiameter te kiezen hoeft de pomp niet onnodig veel druk te leveren en kan het toerental laag blijven. Hierdoor is de kans op productbeschadiging laag en het zal de levensduur van de pomp aanzienlijk verlengen. Daarnaast levert een laag pomptoerental ook een enorme energiebesparing op.

 4. Draai bij voorkeur links van BEP in de pompcurve
  Hiermee voorkom je een onrustige stroming bij de intrede van de pomp. Hoe rustiger de producten hun weg door de pomp vinden hoe lager de kans dat ze een rand van de pompwaaier raken.

 5. Vloeistofsnelheid in het leidingsysteem
  Naast de pomp is aandacht voor het leidingsysteem net zo belangrijk. Houd de lengte van de leidingen zo kort mogelijk, gebruik niet onnodig scherpe bochten en installeer de juiste diameter om de ideale vloeistofsnelheden te bereiken:

  - Minimale vloeistofsnelheid 1,4 m/s
  - Ideale vloeistofsnelheid 1,5 – 1,7 m/s in de horizontale leidingen
  - Ideale vloeistofsnelheid 2,1 – 2,5 m/s in de verticale leidingen

Advies verhouding product/water  

Voor de meest voorkomende producten die in de voedingsmiddelen industrie worden verpompt adviseren wij de volgende verhouding product / water toe te passen:

Aardappelen80 kg / 1000 liter
Snijbonen40 kg / 1000 liter 
Spinazie25 kg / 1000 liter
Erwten120 kg / 1000 liter
Maïs120 kg / 1000 liter
Fruit60 kg / 1000 liter
Vis60 kg / 1000 liter
Noten120 kg / 1000 liter
Olijven80 kg / 1000 liter
Kersen60 kg / 1000 liter

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar een pomp met de laagste productbeschadiging? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies.
Aan het laden
Aan het laden