Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

Tractorgedreven pompen


Als fabrikant van mobiele pompsystemen heeft BBA Pumps ook een aantal tractorgedreven pompen in het programma.  De vraag naar centrifugaalpompen die door een tractor aangedreven worden is ontstaan in de landbouw. De agrarische sector heeft altijd tractoren ter beschikking en er is regelmatig iets te verpompen, van dunne mest tot beregening of wateroverlast.

Tractorpompen voor hoogwaterbestrijding

Een andere toepassing voor tractorpompen is hoogwaterbestrijding. Waterschappen en overheden die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer gebruiken de tractorpompen bij overstromingsgevaar en hoogwater. De investering in een tractorpomp is lager dan van een diesel gedreven pomp, en voor de aandrijving is er altijd een tractor in de buurt. Een ander voordeel is dat er snel veel pompcapaciteit beschikbaar is bij overstromingsgevaar.

Feiten over tractor aangedreven pompen

  • Door tractor aangedreven pompen zijn goedkoper in aanschafprijs dan dieselgedreven pompen of elektrisch gedreven pompen.
  • De aandrijving van de centrifugaalpomp gaat via een aftakas op de Power Take-Off (PTO) van de tractor.
  • Het frame onder de centrifugaalpomp is voorzien van een hefinrichting zodat de tractor de mobiele pomp eenvoudig kan aanhaken.
  • De maatvoering en boutsterkte van de hefinrichting zijn DIN ISO gestandaardiseerd. Controleer altijd of de categorie van de tractor overeenkomt met de hefinrichting van de pomp. De categorieën zijn onderverdeeld van 0 t/m 4.
  • Het toerentalbereik en beschikbaar vermogen is bij tractoren soms gelimiteerd, zaken om rekening mee te houden bij de selectie van een tractorpomp.
  • Standaard centrifugaalpompen zijn niet geschikt als tractorpomp, de draairichting van de PTO van de tractor is namelijk tegengesteld.
  • De tractorpompen van BBA Pumps zijn zelfaanzuigend of zelfs droogzelfaanzuigend door middel van een opgebouwd vacuümsysteem.  
Aan het laden
Aan het laden