Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

Vlog | Normaal zuigende en zelfaanzuigende pompen

donderdag 28 september 2023

 Abonneren op LinkedIn

In eerdere video’s vertelden wij je dat pomptechniek eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. En daarmee bedoelden wij natuurlijk dat je het terug moet brengen naar de basisbegrippen en die duidelijk moet uitleggen.
 
In deze nieuwe video willen wij dat weer doen en leggen wij jullie het verschil uit tussen normaal zuigende en zelfaanzuigende pompen. En als we het hier dan toch over hebben willen wij jullie meteen uitleg geven over de 2 belangrijkste principes om pompen zelfaanzuigend te maken. Het gaat dan over de conventionele zelfaanzuigende pomp en de vacuüm ondersteunde variant.

Laten we beginnen bij het begin.
Een centrifugaalpomp , de naam zegt het al, maakt gebruik van centrifugaal kracht om een drukverschil te creëren. Door dit drukverschil verplaatst de vloeistof van A naar B of beter gezegd van de zuig naar de pers van de pomp.
 
De pomp is bij het starten gevuld met vloeistof doordat deze bijvoorbeeld onder een tank o.i.d. staat.
Hier lopen we meteen al tegen een probleem aan.
Wat gebeurt er als de pomp niet gevuld is met water en bijvoorbeeld ergens op een kade staat?
Er bevindt zich dan alleen lucht in het pomphuis en waaier en wat gebeurt er dan als je de pomp aanzet?
Creëert de waaier dan voldoende onderdruk om de lucht in het pomphuis en de zuigleiding weg te werken?
Het antwoord daarop is nee.
Een normaal zuigende pomp is niet in staat om de aanwezige lucht te verwerken en de vloeistof komt dan dus niet in beweging. De pomp zuigt niet aan. En toch is de normaal zuigende pomp het meest gebruikte model en dat is eigenlijk toch weer heel logisch.
De normaalzuigende pomp is een stuk compacter, goedkoper en gebruikt veel minder energie.

Bij de inzet moet je er echter wel rekening mee houden dat de waaier het pomphuis en de zuigleiding bij opstart gevuld zijn met vloeistof.
Op zich niet zo moeilijk als je bedenkt dat je de pomp onder een tank kunt plaatsen, of bijvoorbeeld bij een circulatiepomp waarbij de zuig altijd onder vloeistofdruk staat.
 
En toch zijn er situaties waarbij je met een normaal zuigende pomp niet uit de voeten kunt en dan passen we een zelfaanzuigende pomp toe.
De pomp op een kade is een mooi voorbeeld van een toepassing waarbij je een zelfaanzuigende pomp inzet. Alleen een zelfaanzuigende pomp kan de lucht in het pomphuis en waaier en ook de zuigleiding verwerken zodat het pomphuis zich vult met water.

Waar een normaal zuigende pomp dus niet de lucht in de zuigleiding en het pomphuis kan verwerken kan de zelfaanzuigende pomp dit wel. Zelfaanzuigende centrifugaalpompen kennen we in vele uitvoeringen en de belangrijkste zijn de zogenaamde Nat-zelfaanzuigende en de Droog-zelfaanzuigende pompen.

Laten we deze 2 principes onder de loep nemen. Allereerst de meest bekende namelijk de Nat-zelfaanzuigende pomp. Deze zien er in de regel uit zoals dit voorbeeld. Deze pomp moet je voordat je deze aanzet vullen met vloeistof. Vervolgens kan de pomp gestart worden en wordt de vloeistof door de waaier in deze kamer geperst. Het water spoelt terug en de lucht wordt via de persaansluiting uit de pomp gedrukt. Hierdoor ontstaat een onderdruk in de pomp. De vloeistof wordt, zodra alle lucht verwerkt is in de pomp gezogen. De pomp is dan geheel gevuld met water en zal op de maximale capaciteit gaan draaien.

Zetten we de pomp vervolgens uit dan blijft er voldoende vloeistof in de pomp staan en bij de volgende start de vloeistof weer aan te zuigen. Een eenvoudig systeem waar toch een paar flinke nadelen aan kleven. Het pomprendement is heel laag en dat komt door de complexe weg die de vloeistof door de pomp maakt en daarnaast duurt het aanzuigen vrij lang.

Hiervoor is een oplossing bedacht en dat is de droog-zelfaanzuigende pomp. Eigenlijk is de naam vacuüm ondersteunde pomp een betere. Bij deze pomp zorgt een extra luchtpomp of vacuümpomp voor de luchtverwerking en een hoog rendement centrifugaalpomp voor de vloeistofverplaatsing.

Je ziet hier de centrifugaalpomp en om ervoor te zorgen dat deze bij opstart gevuld is met vloeistof, is een separate vacuüm membraanpomp geplaatst. De vacuüm pomp zuigt de lucht uit de zuigleiding weg en de centrifugaalpomp vult zich zo automatisch met water. Een belangrijke toevoeging is deze klep. Deze zorgt ervoor dat niet de pers maar de zuig onder vacuüm komt.

Laten we het aanzuigen van een pomp in de praktijk bekijken. We doen dit aan de hand van deze vacuüm ondersteunde set doen. Dit is een diesel aangedreven BA pomp. Je ziet hier de centrifugaalpomp, de vacuümpomp en daarachter de terugslagklep. Als we deze set starten wordt eerst de lucht verwerkt en dit gaat razendsnel. We hebben nu een korte zuigleiding maar ook een lange leiding is bij een vacuüm ondersteunde set razendsnel aangezogen. Het verschil in aanzuigtijd is niet de enige winst. Bij de vacuüm ondersteunde sets passen we hoog rendement pompen toe en is het energieverbruik heel veel lager. Zeker in dit soort calamiteiten units en verhuursets passen wij vrijwel alleen nog de droog zelfaanzuigende pompen toe.

Wij hopen dat deze video interessant vond. Het is er 1 uit een hele serie en kijk voor de overige video’s op onze website www.distrimex.nl . Heb je een vraag? Mail gerust via info@distrimex.nl


Aan het laden
Aan het laden