Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

Waterslag in de leiding voorkomen

Inhoud

Wat is waterslag?

Waterslag is een drukgolf die ontstaat als vloeistof door een leiding stroomt en er plotseling een verandering van de vloeistofsnelheid plaatsvindt. Er treden dan drukveranderingen op die tot schade aan de pomp of het leidingsysteem kunnen leiden. Verandering van de vloeistofsnelheid wordt veroorzaakt door het plotseling stoppen van de pomp of het snel sluiten van kleppen.
 

Waterslag in de leiding

Wanneer aan het einde van een lange leiding plotseling een afsluiter wordt gesloten wordt de vloeistofsnelheid omgezet in druk. Deze druk verplaatst zich als een drukgolf door de leiding en bereikt zijn maximum bij de afsluiter. Waterslag in de leiding gaat gepaard met veel energie en de klappen zijn duidelijk hoorbaar. De drukverhoging in de leiding kan wel oplopen tot 100x de vloeistofsnelheid.  

Waterslag pomp

In een leidingsysteem wordt de vloeistof getransporteerd door de pomp. Schades door waterslag zien we dan ook vaak terug in de pomp. Naast gescheurde appendages in de leiding staat een gebroken pompas bovenaan op de lijst met waterslag problemen.

Waterslag in je pompsysteem voorkomen?

Er zijn een aantal technische oplossingen om waterslag in de leiding te voorkomen. Daarnaast ligt er ook een verantwoording bij de operators die de pompset bedienen. De volgende punten helpen waterslag te voorkomen:
  • Pompsets met frequentieregelaar en dieselaandrijving altijd rustig op- en aftoeren;
  • Installeer een overdrukventiel in de afvoerleiding die opent op een ingestelde druk;
  • Plaats een windketel in de leiding waarin een luchtkussen dienst doet als buffer;
  • Gebruik traag sluitende afsluiters in het leidingsysteem.
Andere aandachtspunten om schades door waterslag in je pompsysteem te voorkomen zijn materiaalkeuze, zuigintrede vrijhouden van plotselinge blokkades, noodstop alleen gebruiken in noodgevallen.  

Vragen of bent u op zoek naar persoonlijk advies neem dan contact met ons op.
Aan het laden
Aan het laden