Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

BLOG | Basiskennis over pompwaaiers

dinsdag 12 december 2023
Het belangrijkste onderdeel van een centrifugaalpomp is de waaier die ronddraait in een pomphuis. De pompwaaier is voorzien van schoepen en is gemonteerd op de pompas.

Het ontwerp van de waaier bepaalt in grote mate de pompprestaties en welke vloeistof er verpompt kan worden. De vorm, het aantal schoepen, de afmetingen en de draaisnelheid zijn van grote invloed. Bijvoorbeeld op de opvoerhoogte, capaciteit en het uiteindelijke rendement van de centrifugaalpomp.

Er zijn veel verschillende waaiertypes voor centrifugaalpompen. In het overzicht impeller pump types  vind je de specifieke eigenschappen van de meest gebruikte BBA Pumps waaiermodellen. Daarbij is vooral gekeken naar de balans tussen vuildoorlaat, rendement, opvoerhoogtes en gevoeligheid bij het verpompen van lucht en de slijtgevoeligheid.


Goed om te weten over pompwaaiers:

  • Pompwaaiers moet je, net als autobanden, uitbalanceren om trillingen in de centrifugaalpomp te voorkomen.
  • Kwaliteit zit in de details. Het gietwerk en de materiaalkeuze zijn medebepalend voor de efficiency. Een pompwaaier met een gladde materiaalstructuur zal een hoger pomprendement laten zien.
  • Grote centrifugaalpompen met grote waaiers hebben over het algemeen een hoger rendement dan kleine centrifugaalpompen met kleine waaiers.   
  • Goed ontworpen pompwaaiers zijn aan de achterzijde voorzien van rugschoepen. Hiermee wordt de druk bij de asafdichting afgebouwd. Ook worden axiale krachten op de lagering verminderd.
  • Bij pompwaaiers met een grote instroomopening en een relatief kleine buitendiameter zal de vloeistofstroom groot zijn ten opzichte van de opvoerhoogte.
  • Bij pompwaaiers met een grote buitendiameter en een relatief kleine instroomopening zal de opvoerhoogte groot zijn ten opzichte van de vloeistofstroom.
  • Soms worden pompwaaiers afgedraaid. Bijvoorbeeld als de diameter van de waaier kleiner moet worden in verband met het beschikbare motorvermogen. Als het toerental van de centrifugaalpomp gelijk blijft, gaat afdraaien ten koste van de opvoerhoogte.
  • De waaierschoepen van centrifugaalpompen zijn ontworpen voor één draairichting. Draait een waaier de verkeerde kant op, dan zullen de opvoerhoogte én capaciteit veel minder zijn dan wanneer de waaier de juiste richting op draait.

Lopen de prestaties van je centrifugaalpomp terug?

De pompwaaier kan de oorzaak zijn van teruglopende pompprestaties. Bijvoorbeeld doordat de draairichting verkeerd is, door verstopping van vuildelen of overmatige slijtage. En als de speling tussen de waaier en de slijtplaat te groot wordt, gaat de vloeistof intern recirculeren. Luchtbellen rond de waaier of voor de instroomopening kunnen ervoor zorgen dat er helemaal geen vloeistof meer verpompt wordt.


Ben je op zoek naar kennis over pompwaaiers voor gevorderden?

Neem dan contact op met onze specialisten.

Geschreven door Henno Schothorst
Aan het laden
Aan het laden