Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Pomp revisie voor behoud van provinciaal monument

dinsdag 25 mei 2021
Het dieselgemaal J. Leegwater in Alkmaar hield tussen 1913 en 1988 het waterpeil op orde in de oudste polder ter wereld. Tegenwoordig heeft het een museale functie én de status van Provinciaal Monument. Het gemaal wordt met behulp van vrijwilligers draaiende gehouden, maar dreigde toch buiten werking te raken. Een mooie pomp revisie klus voor onze monteur Cor Wams.

Dieselgemaal met een bijzonder verhaal

Tussen de moderne huizen ligt het best verscholen monument van Alkmaar; het pittoreske J. Leegwater gemaal. De naam doet eer aan de familie Leegwater die drie generaties lang vol passie in het gemaal werkten. In het gemaal staat een Werkspoor centrifugaalpomp met een capaciteit van 33 m3/min en een opvoerhoogte van 1,60 m. Deze pomp wordt aangedreven door een Werkspoor eencilinder dieselmotor met een vermogen rond de 20-25 pk. De motor met bouwnummer 320 komt uit een serie die nog door de uitvinder Rudolf Diesel zelf is ontworpen. De centrifugaalpomp wordt ondersteund door een Stork koelwaterpomp en een Jaffa vacuümpomp die, volgens de zoon van de laatste machinist, in 1968 voor het laatst waren gereviseerd.

Authentieke pompen uit 1913

Het serviceteam van Distrimex werd door gewaardeerde klant Theo van Velzen BV in contact gebracht met stichting Adapt. Zij zetten zich in voor herbestemming van cultureel erfgoed in Alkmaar. Het J. Leegwater gemaal valt hier ook onder en kampte met problemen. Na zoveel jaren trouwe dienst waren de twee ondersteunende pompen weer toe aan een revisiebeurt. Er moest snel iets gebeuren om het gemaal draaiende te houden. Aan Cor de taak om de oude Stork koelwaterpomp en de Jaffa vacuümpomp uit 1913 te reviseren met behoud van het authentieke uiterlijk.

Oude pomptechniek vraagt om vakmanschap

En dat kunnen we Cor wel toevertrouwen, met zoveel jaren in dienst als servicemonteur bij Distrimex Pompen en Service BV heb je overal wel een oplossing voor. Ook als er gewerkt moet worden aan techniek van meer dan honderd jaar oud. De pompen zijn volledig uit elkaar gehaald, gereinigd, na-bewerkt en voorzien van een frisse laklaag. Cor heeft enkele onderdelen zelf moeten maken, maar dat maakt het werk juist zo interessant.

“Knappe techniek hoe de pompen in elkaar zitten, je kan zien dat ze in die tijd al kwaliteit konden bouwen, en het is een feit dat veel pompen er nog steeds precies hetzelfde uitzien qua techniek!” Aldus Cor Wams.

De pompen zijn bij wijze van spreken weer in originele staat en kunnen zeker weer vele jaren mee! Een mooi voorbeeld van hoe ons serviceteam gespecialiseerd is in merkonafhankelijk reviseren.

Heb jij een vraag over pomp onderhoud, revisie of reparatie? Aarzel niet en neem contact op met ons serviceteam. 
Aan het laden
Aan het laden