Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Meer informatie

Succesvol en lekvrij thermische olie verpompen?

dinsdag 20 oktober 2020
In het pittoreske Dinxperlo bevindt zich een uniek bedrijf; SABA Adhesives & Sealants. Deze Achterhoekse organisatie is groot in de wereld van hoogwaardige lijmen voor de zachte schuimverwerking voor bijvoorbeeld meubels en matrassen. Daarnaast produceert deze wereldspeler kitten die geschikt zijn voor producten en projecten in verschillende branches. Een passende en vakkundige totaaloplossing staan bij deze onderneming hoog in het vaandel.

Het leed dat thermische olie heet

Om het ultieme lijm- of afdichtingsproduct te vervaardigen staat SABA voor unieke uitdagingen. Eén daarvan is de techniek om tijdens de productie van de lijmen en kitten de grondstoffen goed op temperatuur te laten komen en houden. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van een thermische olie met een temperatuur van 200⁰C. Het rondpompen van deze hete vloeistof, ook wel het verwarmingstracé genoemd, was tot voor kort een zware belasting op de afdichtingen van de conventionele pompen die het Gelderse bedrijf in gebruik had. Met hinderlijke storingen, lekkages en onnodig stilleggen van het productieproces tot gevolg.

Een duurzame oplossing waar iedereen aan hecht

Het is aannemelijk om te denken dat een gerenommeerde lijmfabrikant in zo’n geval de afdichting van de pomp zelf oplost, maar gelukkig kiest SABA voor een verstandiger alternatief. Om het probleem blijvend te ondervangen schakelde de Achterhoekse fabrikant de hulp in van Distrimex Pompen & Service.
De belangrijkste eisen voor de nieuwe pomp waren een lekvrije pomp, langere standtijden en veiligheid. Na overleg met de technische afdeling van SABA volgt het advies van Distrimex om de thermische olie voortaan met de UTS ‘high temperature’ magneetpomp van CDR rond te pompen. Deze innovatieve pomp maakt gebruik van magneettechniek: de aandrijfkrachten komen in beweging door de buitenste aandrijfmagneet die vervolgens de interne magneet met waaier aandrijft. Tussen beide magneten bevindt zich een reservoir dat het vloeistofgedeelte hermetisch afsluit. De pomp heeft dus geen asafdichting en zorgt daardoor dat lekkages gegarandeerd tot het verleden behoren. Daarnaast is het met deze CDR mogelijk om vloeistoffen tot 320⁰C te verpompen, ruim voldoende dus voor SABA.

’Making the right choice’, aldus CDR Pumps

Inmiddels is SABA Adhesives & Sealants drie CDR magneetgedreven pompen rijker en heeft de investering zich uitbetaald. De lijmfabrikant ervaart geen problemen meer met lekkages en richt zich volledig op de productie en de verdere innovaties van de diverse lijm- en afdichtingsproducten.

CDR magneetpomp
Aan het laden
Aan het laden